MIZITHRA
Mizithra este o brânză grecească din lapte de oaie, cu gust sărat, care este tare și sfărâmicioasă, având o aromă pronunțată.
Este obținută sub formă de bile albe, uscate și ferme, care pot fi rotunde sau în formă de ou.
Mizithra este făcută din zerul rămas în urma producției altor brânzeturi precum Feta și Kefalotiri, îmbogățit cu lapte integral de oaie sau de capră.
Mizithra dry obișnuită va avea doar puțin lapte integral adăugat, menținând astfel un produs ca brânza tare, folosită doar pentru ras, asemenea Parmezanului, etc. Brânza Mizithra învechită de calitate superioară va avea mai mult lapte integral de oaie adăugat, ceea ce îi conferă un gust mai blând și o face mai suplă, astfel încât poate fi folosită ca brânză de masă pentru feliat.
Pentru a obține brânza Mizithra dry, cașul este sărat, presat și apoi lăsat la maturat timp de 6 până la 9 luni. Tradițional, brânzeturile erau agățate de grinzi pentru a se usca și maturiza.